Als jij bij mij een kennismakingsgesprek hebt , heb ik altijd net zoveel aandacht voor wat jou gelukkig maakt, als wat jou niet gelukkig maakt. Het is belangrijk om in de therapie je sterke kanten te benoemen, stimuleren en ontplooien. Ik ga er van uit dat geluk niet alleen het gevolg is van toeval en goede genen.
We gaan niet alleen dat wat verkeerd gaat herstellen, we gaan ook verder bouwen op dat wat goed gaat. Daarmee bedoel ik niet dat we als een blij ei altijd positief moeten gaan denken over dat wat slecht gaat. Van altijd postief moeten denken en voelen terwijl je de pest erover in hebt- of je leven in puin ligt, is nog nooit iemand gelukkig en wijs van geworden. Soms is het leven een bak met ellende en is positief denken als een blind paard niet het slimste wat je kunt doen om je doel te bereiken.
Dat betekent ook niet dat we als chagrijnige graftak al onze aandacht moeten richten op dat wat niet lekker loopt of een filosofie moeten aanhangen over hoe zinloos het leven is. Het leven en de psychologie gaan ook over verbinding met anderen, werk en educatie, inzicht en liefde en groei en plezier maken. Dat kan ook -of zelfs juist- als je tegenslag te verduren hebt gehad.
Positieve psychologie en de kracht en waarheid in jouw levensverhaal
Ik bestrijd je klachten en versterk je krachten. Zonder net te doen alsof altijd alles leuk en gezellig is of moet zijn. Zonder pijn leer je niks -en het leven is geen picknick. Maar onderschat nooit de psychologische veerkracht van een mens en vaak zie ik -in het samen doorlopen van iemand zijn of haar levensverhaal- allemaal bronnen van kracht en mogelijkheid binnen jouw persoon. Ook al geloven mensen dat vaak zelf helemaal niet. Mensen gaan vaak gebukt onder zelfkritiek en ik zie het als mijn taak om jou te leren met meer compassie en met een meer realistische bril naar jezelf te kijken. En soms betekent dat ook dat ik me enigszins kritisch moet uitlaten over de mensen die voor je hadden moeten zorgen in jouw leven.
De oprechte pijn van de ander en van jezelf afdoen als gezeik of moeilijkdoenerij is compassieloos en oneerlijk. Sommige mensen hebben een oprecht zwaar leven met nare ervaringen. Sommige mensen zijn zondagskinderen. In onze gesprekken gaan we op zoek naar de waarheid binnen jouw ervaring, binnen jouw levensverhaal. Ik geloof niet in ontkenning van jouw waarheid als je wilt groeien.
Bijvoorbeeld: Net doen alsof het niet zo erg is dat je bedrogen bent door je partner en jezelf de schuld geven dat je bent verraden om minder pijn en machteloosheid te voelen, werkt uiteindelijk niet. Voor jezelf niet en ook niet voor de relatie. Vergeven en vergeten? Ik geloof niet in zonder slag of stoot iemand vergeven terwijl je nog gekwetst ben en oprecht berouw pas weer de mogelijkheid biedt om te mogen vertrouwen. Vergeten van belangrijke informatie uit wat je meemaakt is geen wijsheid. Van je verleden kun je leren en liefde en respect wordt pas zichtbaar als je gezonde grenzen aan mag geven.
Soms mensen zijn ondanks wat ze mee krijgen uit hun jeugd optimistisch. En sommige mensen tellen hun zegeningen te weinig en raken van slag van iedere tegenslag. Ik heb een zwaar leven van Brigitte Kaandorp gaat over het laatste type. Optimisme en hoop kun je leren.
Churchill zei de 'pessimist ziet de moeilijkheid in elke mogelijkheid. De optimist ziet de mogelijkheid in elke moeilijkheid'. Ik ben van nature een optimist. Dan ga ik je leren om optimistisch te denken. Optimisme is geen ontkenning van de waarheid.
Lichaamsgericht
Er zijn maar weinig psychotherapie vormen die het vermogen van het lichaam aanwenden om de emotionele en fysieke en geestelijke erfenis van een trauma of nare relatie met een hechtingsfiguren uit je kindertijd te verminderen. Ik heb zelf ook altijd de neiging om te veel in mijn hoofd te zitten en mijn lichaam op de laatste plek te zetten.
We gaan ook naar het verhaal luisteren wat je lichaam je probeert te vertellen en we gaan je lichaam ook gezond en krachtig maken. Je kunt nog zo mindful een kop thee drinken en vol hoop en zelfinzicht en optimisische levensvreugde het leven tegemoet treden. Maar we gaan ook kijken of je lichaam dezelfde waarheid spreekt of nog iets aan je verhaal wilt toevoegen. We gaan samen kijken wat we moeten leren van ons lichamelijke bewustzijn. Een anorexia patient is nooit zo gelukkig en blij als de weegschaal weer een kilo minder aangeeft. En dat lichaam weegt dan 35 kilo en is op sterven na dood. Anorexia is heel duidelijk voorbeeld van de destructie die uitgaat van hoe hardnekkige denkfouten en het bijbehorende levensgevaarlijke gedrag de overduidelijke waarheid van het lichaam ontkennen. De toestand van je fysieke gezondheid en het vermogen van je lichaam om jouw hoofd te helpen kalmeren. Dit nemen we mee in jouw verhaal, in ons therapie verhaal en behandelplan naar herstel.
Emotiegericht
Het lichaam wordt nogal eens genegeerd maar als er iets in het verdomhoekje zit van mijn clienten dan zijn het onze emoties, vooral natuurlijk de negatieve emoties. Emoties worden door bijna iedereen onderdrukt, ontkent of verketterd.
Emoties zijn nuttig en proberen ons te beschermen en te waarschuwen en anderen iets belangrijks te vertellen over onze behoeften en wat onze waarheid is. Eigenlijk zijn het onze vrienden terwijl bijna iedereen op zijn minst 1 emotie als aartsvijand behandelt. De echte vijanden in de therapie zijn niet ons lichaam en onze emoties.
De echte vijanden voor je welbevinden zijn onrealistische overtuigingen over jezelf en over jouw leven en het probleemgedrag wat daar uit volgt. Of een nare omgeving. Samen gaan we kijken of jouw waarheid die je bent gaan geloven door je levenservaringen ook daadwerkelijk wijsheid zijn.