Psycholoog Tjimke De praktijk is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00-14.00: 06-38201177.
Je kunt ook je vragen mailen naar: info@psycholoog-tjimke.nl, een sms- of Whatsapp-bericht sturen.
knop-afspraak

Aangesloten bij

logotjes

Voor wie

Dit is een praktijk voor volwassenen, kinderen en jongeren en relatietherapie. Ik ben gespecialiseerd in kortdurende psychologische zorg: professioneel, effectief en betrokken, samen komen tot herstel en groei.

Lees meer

Over Tjimke de Vries

Ik werk met plezier, vakmanschap en inlevingsvermogen. Ik ben afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in de klinische psychologie en lid van het NIP en de VGCT.

Lees meer

Logo-psycholoog-tjimke-de-vries

Clientverhalen

"Toen ik bij Tjimke kwam zei ze: ' Ik ben dol op mensen met angst, omdat ik ze alleen maar beter kan laten voelen!' En dat is zeker waar! Tjimke staat met beide benen op de grond en leert je hoe je door een andere kleur bril naar het leven kan kijken. Dit heeft mij enorm geholpen. Ik begrijp nu wat Tjimke bedoelt. Ik voel me weer goed en sterk!"

Babette Nieuwenhuizen, 31 jaar

 

Psycholoog Tjimke de Vries

Als jij bij mij een kennismakingsgesprek hebt , heb ik altijd net zoveel aandacht voor wat jou gelukkig maakt, als wat jou niet gelukkig maakt. Het is belangrijk om in de therapie je sterke kanten te benoemen, stimuleren en ontplooien. Ik ga er van uit dat geluk niet alleen het gevolg is van toeval en goede genen. 

We gaan niet alleen dat wat verkeerd gaat herstellen, we gaan ook verder bouwen op dat wat goed gaat. Daarmee bedoel ik niet dat we als een blij ei altijd positief moeten gaan denken over dat wat slecht gaat. Van altijd postief moeten denken en voelen terwijl je de pest erover in hebt- of je leven in puin ligt, is nog nooit iemand gelukkig en wijs van geworden. Soms is het leven een bak met ellende en is positief denken als een blind paard niet het slimste wat je kunt doen om je doel te bereiken. 

Dat betekent ook niet dat we als chagrijnige graftak al onze aandacht moeten richten op dat wat niet lekker loopt of een filosofie moeten aanhangen over hoe zinloos het leven is. Het leven en de psychologie gaan ook over verbinding met anderen, werk en educatie, inzicht en liefde en groei en plezier maken. Dat kan ook -of zelfs juist- als je tegenslag te verduren hebt gehad. 

Positieve psychologie en de kracht en waarheid in jouw levensverhaal 

Ik bestrijd je klachten en versterk je krachten. Zonder net te doen alsof altijd alles leuk en gezellig is of moet zijn. Zonder pijn leer je niks -en het leven is geen picknick. Maar onderschat nooit de psychologische veerkracht van een mens en vaak zie ik -in het samen doorlopen van iemand zijn of haar levensverhaal- allemaal bronnen van kracht en mogelijkheid binnen jouw persoon. Ook al geloven mensen dat vaak zelf helemaal niet. Mensen gaan vaak gebukt onder zelfkritiek en ik zie het als mijn taak om jou te leren met meer compassie en met een meer realistische bril naar jezelf te kijken. En soms betekent dat ook dat ik me enigszins kritisch moet uitlaten over de mensen die voor je hadden moeten zorgen in jouw leven. 

De oprechte pijn van de ander en van jezelf afdoen als gezeik of moeilijkdoenerij is compassieloos en oneerlijk. Sommige mensen hebben een oprecht zwaar leven met nare ervaringen. Sommige mensen zijn zondagskinderen. In onze gesprekken gaan we op zoek naar de waarheid binnen jouw ervaring, binnen jouw levensverhaal. Ik geloof niet in ontkenning van jouw waarheid als je wilt groeien.

Bijvoorbeeld: Net doen alsof het niet zo erg is dat je bedrogen bent door je partner en jezelf de schuld geven dat je bent verraden om minder pijn en machteloosheid te voelen, werkt uiteindelijk niet. Voor jezelf niet en ook niet voor de relatie. Vergeven en vergeten? Ik geloof niet in zonder slag of stoot iemand vergeven terwijl je nog gekwetst ben en oprecht berouw pas weer de mogelijkheid biedt om te mogen vertrouwen. Vergeten van belangrijke informatie uit wat je meemaakt is geen wijsheid. Van je verleden kun je leren en liefde en respect wordt pas zichtbaar als je gezonde grenzen aan mag geven.

Soms mensen zijn ondanks wat ze mee krijgen uit hun jeugd optimistisch. En sommige mensen tellen hun zegeningen te weinig en raken van slag van iedere tegenslag. Ik heb een zwaar leven van Brigitte Kaandorp gaat over het laatste type. Optimisme en hoop kun je leren. 

Churchill zei de 'pessimist ziet de moeilijkheid in elke mogelijkheid. De optimist ziet de mogelijkheid in elke moeilijkheid'. Ik ben van nature een optimist.  Dan ga ik je leren om optimistisch te denken. Optimisme is geen ontkenning van de waarheid. 

Lichaamsgericht

Er zijn maar weinig psychotherapie vormen die het vermogen van het lichaam aanwenden om de emotionele en fysieke en geestelijke erfenis van een trauma of nare relatie met een hechtingsfiguren uit je kindertijd te verminderen. Ik heb zelf ook altijd de neiging om te veel in mijn hoofd te zitten en mijn lichaam op de laatste plek te zetten.

We gaan ook naar het verhaal luisteren wat je lichaam je probeert te vertellen en we gaan je lichaam ook gezond en krachtig maken. Je kunt nog zo mindful een kop thee drinken en vol hoop en zelfinzicht en optimisische levensvreugde het leven tegemoet treden. Maar we gaan ook kijken of je lichaam dezelfde waarheid spreekt of nog iets aan je verhaal wilt toevoegen. We gaan samen kijken wat we moeten leren van ons lichamelijke bewustzijn. Een anorexia patient is nooit zo gelukkig en blij als de weegschaal weer een kilo minder aangeeft. En dat lichaam weegt dan 35 kilo en is op sterven na dood. Anorexia is heel duidelijk voorbeeld van de destructie die uitgaat van hoe hardnekkige denkfouten en het bijbehorende levensgevaarlijke gedrag de overduidelijke waarheid van het lichaam ontkennen. De toestand van je fysieke gezondheid en het vermogen van je lichaam om jouw hoofd te helpen kalmeren. Dit nemen we mee in jouw verhaal, in ons therapie verhaal en behandelplan naar herstel.

Emotiegericht

Het lichaam wordt nogal eens genegeerd maar als er iets in het verdomhoekje zit van mijn clienten dan zijn het onze emoties, vooral natuurlijk de negatieve emoties. Emoties worden door bijna iedereen onderdrukt, ontkent of verketterd.

Emoties zijn nuttig en proberen ons te beschermen en te waarschuwen en anderen iets belangrijks te vertellen over onze behoeften en wat onze waarheid is. Eigenlijk zijn het onze vrienden terwijl bijna iedereen op zijn minst 1 emotie als aartsvijand behandelt. De echte vijanden in de therapie zijn niet ons lichaam en onze emoties.

De echte vijanden voor je welbevinden zijn onrealistische overtuigingen over jezelf en over jouw leven en het probleemgedrag wat daar uit volgt. Of een nare omgeving. Samen gaan we kijken of jouw waarheid die je bent gaan geloven door je levenservaringen ook daadwerkelijk wijsheid zijn. 

 

Voor iedereen een passende oplossing

In mijn psychologiepraktijk Tjimke de Vries bied ik psychologische hulpverlening aan verschillende doelgroepen.

  • individuele behandelingen voor volwassenen,
  • individuele behandelingen voor kinderen en jongeren,
  • relatietherapie,
  • ouderbegeleiding.

Op dit moment is er een cliëntenstop voor jongeren onder de 16 jaar.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Als je worstelt met nare gevoelens, pijnlijke herinneringen of moeilijke omstandigheden. Als je het gevoel hebt dat je er zelf niet meer uitkomt en de klachten je dagelijks leven verstoren. Misschien is je iets overkomen dat je maar moeilijk een plek kunt geven. Of je worstelt met gevoelens van binnen uit: onbehagen, lusteloosheid of 'jezelf kwijt zijn'. Doel is: zonder ballast verder met je leven.

Psychologen kunnen je helpen. Vraag of je huisarts er één kan aanbevelen, of zoek er zelf één die je aanspreekt. Veel mensen wachten te lang en willen er eerst zelf uitkomen of denken: "het is nog niet erg genoeg, ik moet me niet aanstellen, ik kom er zelf wel uit". Dit bezorgt vaak onnodig lijden. Een psycholoog helpt je op de momenten in je leven dat je er zelf, om welke reden dan ook, niet meer uitkomt.

Heel uiteenlopende klachten

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of ik jouw soort klachten ook behandel. Om te beginnen behandel ik heel uiteenlopende vragen voor heel verschillende mensen. De meesten van hen hadden geen klip en klaar beeld van waar ze mee zaten; het waren vaak vagere klachten, soms moeilijk onder woorden te brengen. Op basis van hun verhaal geef ik aan waar ik denk dat de problemen zitten. 

  • Relatieproblemen
  • Angstklachten
  • Depressie en somberheid
  • Stress en burnout
  • Rouwverwerking
  • Zingeving
  • Hulp bij verslaving
  • Ouderbegeleiding en kindertherapie
  • Eetproblemen
  • Negatief zelfbeeld

Maar ik behandel ook minder vaak voorkomende klachten. Nogmaals, bel of mail even en ik geef je snel duidelijkheid in wat toch vaak een zoekend proces is.

Wat kan een psycholoog?

Mensen met klachten die graag willen genezen of herstellen, kunnen bij mij terecht. Ik, als psycholoog heb ervaring en opleiding in het behandelen van allerlei klachten. Ik ben empathisch, begaan en betrokken, maar ik geef ook direct aan waar de angel bij jou zit. Door deze houding en door mijn gebruik van behandelingen en methodieken die bewezen effectief zijn wordt onze doelstelling bereikt en voel je je weer ontspannen, sterk en vol zelfvertrouwen

Ik beschik over de nodige kennis en ervaring en ik kan jou, je kind of puber of je relatie bijstaan bij uiteenlopende vraagstukken. Ik zie het als een belangrijke taak om je te stimuleren en inspireren om je gedachten en je gedrag aan te passen, zodat je je alleen maar beter kunt gaan voelen. Ik schrijf ook een behandelplan, als je dat wenst, waarin ik de dynamiek van je probleem duidelijk maak en de benodigde interventies beschrijf. Zo krijg je veel inzicht– en nog belangrijker: hoe je dit inzicht kunt gebruiken om zaken daadwerkelijk te veranderen.

Mochten je klachten andere zorg vereisen, dan zal ik je altijd doorverwijzen.

Geen wachtlijst – We hebben allemaal weleens last van problemen, dat hoort bij het leven en is niet altijd erg. Vaak lossen deze problemen zich gewoonlijk op of krijgen vanzelf weer een plek. Als zulke problemen jou of je kind of je relatie gaan belemmeren in het dagelijks functioneren, wilt je er misschien liever iets aan doen.
Als psycholoog heb ik door mijn opleiding en ervaring de mogelijkheid om de meeste mensen, jong en oud, te helpen met hun problemen. Juist omdat ik geen wachtlijst ken, kan ik samen met jou, of je partner, of je tiener of kind, heel snel onze hulpverlening starten.

Je kunt direct online een afspraak plannen, via direct afspraak plannen. Op 06-38201177 kun je mijn praktijkondersteuning bereiken voor algemene vragen. Ik ben zelf telefonisch niet bereikbaar omdat ik in sessie ben gedurende de dag. Het meeste makkelijke is mij een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen met je inhoudelijke vraag of je persoonlijke verhaal. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

 

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden.
EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode.

Waarvoor is EMDR bedoeld?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen 'verwerken' deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; 'flashbacks') en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Als er aan bepaalde criteria wordt voldaan spreekt men van een 'post traumatische stress-stoornis' (PTSS).
Ofschoon PTSS nog steeds als het primaire indicatiegebied voor EMDR wordt beschouwd hebben de ervaringen met de toepassing van deze behandelmethode de afgelopen jaren laten zien dat het mogelijk is een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen, die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, somberheid en/of gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft. Voorbeelden daarvan zijn emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Hoe weet je of EMDR kan worden toegepast? In het begin van de therapie zal uw EMDR-therapeut uitgebreid aandacht besteden aan de oorzaak en achtergronden van de klachten. Daarnaast wordt er een taxatie gemaakt van een aantal individuele kenmerken waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die men van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment noodzakelijk of nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt. Lees meer doorklikken naar 3e niveau

Hoe gaat EMDR in z'n werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Een ander methode gebeurt door middel van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten?

De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed. Toch kan dit in sommige gevallen de cliënt het idee geven even de regie kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting aan de orde komen.

Wat is het werkingsmechanisme van EMDR?

Een verklaring voor de effecten van EMDR is dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

 

Wat is een schema?

Schematherapie is gericht op het leren herkennen en veranderen van lang bestaande gedragspatronen waar je last van hebt of waar je door vastloopt in je leven. De oorsprong van deze patronen is vaak te vinden in het verleden. Negatieve ervaringen in het verleden zoals: verlaten, bekritiseerd, overbeschermd, misbruikt, mishandeld, buitensloten of tekort gedaan worden, leiden soms tot negatieve overtuigingen over jezelf en je omgeving. Deze negatieve overtuigingen worden schema's genoemd. Uiteindelijk wordt het schema deel van je persoonlijkheid.
Lang nadat we uit de situatie gaan waarin de schema's zijn ontstaan, blijven we situaties creëren of opzoeken waarin diezelfde negatieve ervaringen ontstaan. De schema's bepalen de manier waarop we denken, voelen, handelen en omgaan met anderen. Ze lokken heftige gevoelens uit van woede, verdriet en angst, zowel bij onszelf als bij anderen. Zelfs als we dingen bereikt hebben kunnen we daar niet van genieten.

Een schema is niet gemakkelijk zo even onder woorden te brengen. Een schema voelt namelijk zo waar en vanzelfsprekend dat het vaak niet in je opkomt dat de gedachten en gevoelens die erbij horen misschien niet kloppen.

Er zijn verschillende soorten schema's:
1. Verlating/instabiliteit
2. Wantrouwen/misbruik
3. Emotionele verwaarlozing
4. Afhankelijkheid
5. Kwetsbaarheid
6. Verstrengeling
7. Minderwaardigheid/schaamte
8. Sociaal isolement
9. Mislukking
10. Onderwerping
11. Zelfopoffering
12. Extreem hoge eisen
13. Onvoldoende zelfcontrole

Schema-modi

Wanneer er een gevoelige snaar geraakt wordt waardoor er in het verleden een schema is ontstaan, dan is het mogelijk dat je hierdoor in een modus schiet die bij een bepaald schema past. Een modus is een uitingsvorm van een schema. Het laat zien hoe je in het contact bent met de ander op het moment dat je in een schema zit. Een modus is een samenhangend geheel van denken voelen en gedrag.
Ieder mens heeft verschillende modi, maar mensen die verstrikt zitten in schema's, kunnen veelal wat extreem (en verkeerd) reageren en moeite hebben om zelf weer uit een bepaalde modus te komen.
Voorbeelden van modi zijn:
1. Het verlaten kind
2. Het woedende kind
3. De bestraffende ouder
4. De onthechte beschermer
5. De gezonde volwassene

Het doel van schematherapie is het vergroten van de gezonde volwassene en de andere modi verkleinen dan wel leren om te gaan met heftige emoties. Op die manier worden de modi waarmee je jezelf altijd beschermd hebt tegen negatieve ervaringen minder en ga je zien dat je deze ook niet meer zo nodig hebt.

Voorbeeld van een schema
Om een beter beeld te krijgen van wat een schema nu precies is en hoe zich dit in de praktijk uit, zal ik één schema verder uitwerken, namelijk het schema minderwaardigheid/schaamte. De oorzaak van dit schema ligt zoals eigenlijk alle schema's veelal in de jeugd. Als je last hebt van dit schema dan kan het zijn dat iemand in je familie erg kritisch was tegen jou. Je ouders lieten je misschien voelen dat je een teleurstelling was, of je werd regelmatig afgewezen. Ook kan het zijn dat jij de schuld kreeg van de problemen die zich in huis afspeelden of dat je jezelf daarvan de schuld gaf. Tot slot heb je veelal steun gemist en ben je misschien emotioneel of lichamelijk mishandeld of misbruikt.
Hierdoor voel je je in het heden van binnen erg minderwaardig. Een gedachte die jou bekend in de oren klinkt is: ''als mensen mij echt zouden kennen, dan zouden ze nooit van mij kunnen houden.'' Je geeft van alles wat er misgaat jezelf de schuld en je vindt jezelf niet de moeite waard om van te houden. Je vindt het moeilijk te geloven dat er mensen zijn die jou waarderen en je verwacht dat je vroeg of laat afgewezen zult worden. 

 

Schematherapie in jouw behandeling bij psychologiepraktijk Tjimke de Vries

Geintegreerde cognitieve gedragstherapie en EMDR zijn voor mij de meest belangrijke vertrekpunten in mijn psychologische behandeling. Daarnaast zal ik, wanneer dat voor jou een zinvolle insteek is, diagnostiek en interventies vanuit de schematherapie toepassen. Om een duidelijk inzicht te krijgen in je valkuilen, die zijn ontstaan in jouw pijnlijke verleden. Daarna gaan we samen hardnekkige patronen doorbreken. We gaan de oude overlevingsmechanismen vanuit je jeugd die niet meer helpend zijn, ombuigen of loslaten.

Let op: Ik ben op dit moment nog niet opgenomen in het schematherapeuten register omdat ik de schematherapie opleiding nog moet volgen. Dit betekent dat ik je altijd zal doorverwijzen naar een gespecialiseerde schematherapeut op het moment dat er sprake is van ernstige persoonlijkheidsproblematiek of wanneer je een 'zuivere' schematherapie behandeling wilt doorlopen of nodig hebt. 

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Gedragstherapie en cognitieve therapie zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan. De laatste 15 jaar zijn beide therapieën meer met elkaar geïntegreerd geraakt. Tegenwoordig worden zij vaak als één en dezelfde soort psychotherapie beschouwd: cognitieve gedragstherapie (CGT) of Rationele Emotieve therapie (RET). 

Cognitieve therapie of Rationeel Emotieve therapie

Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg.

In cognitieve therapie onderzoeken therapeut en cliënt of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met elkaar. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die mensen met een emotioneel probleem hanteren. Wanneer inderdaad blijkt dat de cliënt geneigd is om te negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken zij samen uit welke geschiktere manier van denken passend is. Depressieve mensen bekijken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in het leven en of andere personen hen werkelijk niet mogen of minachten. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken.

Gedragstherapie

In gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. Hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Wie geneigd is om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal zijn angst vaak eerder versterken dan verminderen. Wie niet goed weet hoe hij zijn mening het beste naar voren kan brengen, zal eerder onzeker of juist geïrriteerd worden. Wie niet heeft geleerd hoe hij zich moet beheersen, zal gemakkelijk het slachtoffer worden van zijn eigen impulsiviteit.

Binnen gedragstherapie brengen therapeut en cliënt eerst het problematische gedrag en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart. Vervolgens helpt de therapeut de cliënt om met beter passende gedragspatronen te reageren op die omstandigheden. Hiervoor worden diverse oefeningen en huiswerk gedaan. Zowel het inventariseren van problematisch gedrag als het bedenken en oefenen van nieuw, beter passend gedrag doen cliënt en therapeut samen. 

Goede combinatie

Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt beïnvloeden, als diens manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide aspecten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cognitieve therapie en gedragstherapie vaak vergelijkbare gunstige effecten hebben op de problemen van cliënten. Ook is steeds duidelijker aangetoond dat de werkwijze van beide methodes – huiswerk, oefeningen en samenwerking tussen therapeut en cliënt – goed op elkaar aansluit. In de psychologie ziet men steeds beter in dat 'anders leren denken' en 'anders leren doen' uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd in één en dezelfde behandeling.

Verschillende manieren

Cognitieve gedragstherapie bestaat in verschillende vormen en soorten. De meeste cliënten komen in individuele therapie, maar er bestaat ook CGt voor groepen evenals voor echtparen of gezinnen.
Naast deze verschillen bestaat binnen CGt een aantal stromingen die inhoudelijk andere accenten leggen. Soms hebben dergelijke benaderingen een aparte naam. Zo bestaat er constructionele gedragstherapie, dialectische gedragstherapie, schemagerichte cognitieve therapie en rationeel-emotieve therapie (RET). Enkele van deze stromingen zijn ontwikkeld voor cliënten met specifieke problemen. Vaak weerspiegelen de verschillende vormen de specifieke voorkeuren voor een bepaalde werkwijze van de betreffende therapeuten.

Lees meer op www.vcgt.nl.

 

Meer artikelen...

  1. Algemeen

Psycholoog-tjimke werkte voorheen ook onder de websites www.psycholoog-lansingerland.nlwww.psycholoog-westland.nl en www.psychologie-zoetermeer.nl. Klanten uit het Westland in het algemeen, dus ook uit Lansingerland en Zoetermeer kunnen natuurlijk nog steeds terecht bij een van de locaties van Psycholoog Tjimke in Bergschenhoek of Hoek van Holland.

Bergschenhoek

Psycholoog Tjimke Bergschenhoek
Notaris Kruytstraat 36
2661 HP Bergschenhoek

Hoek van Holland

Psycholoog Tjimke Hoek van Holland
Rietdijkstraat 72 A
3151 HJ Hoek van Holland