Psycholoog Tjimke De praktijk is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00-14.00: 06-38201177.
Je kunt ook je vragen mailen naar: info@psycholoog-tjimke.nl, een sms- of Whatsapp-bericht sturen.
knop-afspraak
Logo-psycholoog-tjimke-de-vries

Clientverhalen

"Vroeger had ik een rooskleurig beeld van het moederschap. Kinderen opvoeden, dat zou ik wel even doen. Toen ik eenmaal kinderen had, bleek dat vies tegen te vallen. Ik raakte gefrustreerd en liep vast. Tjimke heeft me op zeer vakkundige wijze geholpen om het beeld dat ik had van het moederschap en van mezelf als moeder, bij te stellen. Ik ben nu een relaxter mens en kijk met een mildere blik naar mezelf – ook op andere gebieden dan het moederschap. Tjimke luistert, analyseert, confronteert en vraagt door op hoog tempo, waardoor je in 45 minuten heel veel kunt bespreken. Ik heb gehuild en gelachen tijdens de sessies, en vooral heel veel geleerd."

Karin, 38 jaar

Trauma en EMDR

Wat is een trauma?

Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, een natuurramp, een overval, oorlog, verkrachting, mishandeling.... Een ramp of een schokkende gebeurtenis kan ons allemaal overkomen. De verwerking van deze ervaring is voor iedereen anders. De ene getraumatiseerde kan zijn leven na een zekere verwerkingsperiode weer oppakken, maar een ander kan langdurig en ernstige gevolgen ondervinden indien de juiste behandeling uitblijft. Als jouw klachten rechtstreeks het gevolg zijn van een specifieke schokkende ervaring, je last hebt van nachtmerries of herbelevingen en vermijding van gedachten, beelden en plekken die je aan het trauma doen denken, dan heb je veel baat bij een traumabehandeling.

Veel mensen herbeleven de situatie waarin ze het psychotrauma opliepen en uiten dat in psychische of lichamelijke reacties, bijvoorbeeld in nachtmerries, hyperventilatie of angstaanvallen. Dat kan spontaan gebeuren, maar ook wanneer iets of iemand hen aan die situatie doet terugdenken. Het komt vaak voor dat mensen met een psychotrauma proberen om gevoelens die met het trauma te maken hebben, te vermijden of weg te drukken. Dat kan soms ook leiden tot het 'wegdrukken' van bepaalde herinneringen of tot vervreemding van eigen gevoelens.

Mijn rol als behandelaar in het verwerken van de ellende

Na een trauma hebben veel mensen last van sombere gevoelens, machteloze woede of walging of angst. Vaak nemen zij zichzelf iets kwalijk, totaal onterecht, maar daardoor niet minder pijnlijk. Zelfverwijt komt vaak voor bij trauma-slachtoffers. Het doel van de behandeling is ervoor zorgen dat je niet langer last hebt van nare herinneringen en een negatief zelfbeeld. Door de PTSS blijft de nare gebeurtenis iets wat in het hier en nu nog steeds beleefd wordt, in plaats van iets van het verleden. Door een EMDR behandeling verliest de herinnering zijn emotionele lading, zodat je niet meer dagelijks wordt geconfronteerd met de ellende en pijn van een beeld uit het verleden. Het klinkt als een wondertherapie, en dat is het eerlijk gezegd ook wel een beetje gezien de spectaculaire resultaten die met EMDR worden behaald. En het mooiste is nog dat het volledig wetenschappelijk gefundeerd is. Op de website van de vereniging van EMDR kun je meer vinden over de therapievorm. www.emdr.nl/

Heb ik last van PTSS?

  • Heb je last van onprettig dromen over de gebeurtenis?
  • Heb je last van onprettige herinneringen die tegen je zin telkens opkomen?
  • Voel en gedraag je je alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt?
  • Heb je moeilijkheden met in slaap vallen of blijven?
  • Ben je snel geïrriteerd of heb je last van woedeaanvallen?
  • Ben je je sterk bewust van mogelijk gevaren voor jezelf en anderen?
  • Ben je gespannen en schrik je makkelijk van iets onverwachts?

Mocht je veel vragen met 'ja' hebben beantwoord, dan is jouw situatie zorgelijk en adviseer ik je hulp te zoeken. Een niet-behandelde PTSS verdwijnt meestal niet uit zichzelf. Door de goede behandelingen die hier voor zijn hoef je hier ook niet mee te leven.

Psycholoog-tjimke werkte voorheen ook onder de websites www.psycholoog-lansingerland.nlwww.psycholoog-westland.nl en www.psychologie-zoetermeer.nl. Klanten uit het Westland in het algemeen, dus ook uit Lansingerland en Zoetermeer kunnen natuurlijk nog steeds terecht bij een van de locaties van Psycholoog Tjimke in Bergschenhoek of Hoek van Holland.

Bergschenhoek

Psycholoog Tjimke Bergschenhoek
Notaris Kruytstraat 36
2661 HP Bergschenhoek

Hoek van Holland

Psycholoog Tjimke Hoek van Holland
Rietdijkstraat 72 A
3151 HJ Hoek van Holland