Eetproblemen en negatief lichaamsbeeld
Dik en dun, niet blij zijn met jezelf.
Als je een eetstoornis hebt kun je mager zijn, of juist dik of iets daartussen in. Wat het geval ook is eten, of juist niet eten, is allesoverheersend voor je: het neemt je volledig in beslag.
Een laag zelfbeeld veroorzaakt een eetprobleem
Als je je te dik voelt, of ook daadwerkelijk overgewicht hebt, gaat dat meer dan eens gepaard met weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Je voelt je onaantrekkelijk, onzeker, niet de moeite waard en gefrustreerd. Als je je rot voelt, krijg je last van emotionele eetbuien en daarna voel je je weer schuldig, somber en schaamtevol. Om het weer goed te krijgen en aan je eigen hoge eisen te voldoen, ga je streng lijnen (of je neemt je dat plechtig voor), sporten of neem je andere maatregelen om niet aan te komen. streng lijnen. Mensen met een eetprobleem stellen hoge eisen aan zichzelf en kunnen zichzelf niet accepteren.
Iemand met een eetstoornis kan heel erg bang te zijn om dik te worden en zichzelf uithongeren (anorexia) of na een eetbui gaan braken of laxeren (boulimia). Je hebt ook mensen die teveel eten, zonder te compenseren, waardoor zij overgewicht krijgen en zich daar vervolgens doodongelukkig en somber over voelen.
In behandeling bij mij
Welk eetprobleem je ook hebt, Ik zie het als mijn taak om samen met jou ervoor te zorgen dat je weer gelukkig wordt met jezelf en je leven. Ik wil je leren om minder zwart-wit en perfectionistisch te denken. Door daarnaast de instandhoudende factoren van je eetstoornis weer te doorbreken, krijg je een gezond leefpatroon. Mensen met overgewicht en boulimia vallen vaak af wanneer ze de eetbuien onder controle hebben en mensen met anorexia komen iets aan als zij broodmager zijn. Een slanke lijn is prima, alleen geen onrealistisch, destructief zelfverwoestend schoonheidsideaal. Je bent zoveel meer, dan alleen een slank lichaam--