Psycholoog Tjimke De praktijk is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00-14.00: 06-38201177.
Je kunt ook je vragen mailen naar: info@psycholoog-tjimke.nl, een sms- of Whatsapp-bericht sturen.
knop-afspraak
Logo-psycholoog-tjimke-de-vries

Clientverhalen

"Van jongs af aan ging ik gebukt onder een sterke drang tot perfectionisme, zowel voor mijzelf als voor mijn omgeving. Nadat ik al geruime tijd leed onder een moeilijk verklaarbaar pijnsyndroom, gerelateerd aan hoge stress, kwam ik bij Tjimke terecht. Samen zijn we op zoek gegaan naar mijzelf en die drang naar het altijd perfect willen doen. Tjimke heeft me heel goed geholpen door terug te gaan in de tijd en me een spiegel voor te houden.

Dit altijd op een open en respectvolle wijze. Hierdoor is het mij gelukt om mijzelf op een positieve wijze te veranderen en tijdens dit hele proces nam de pijn progressief af.

Nu kijk ik weer met meer plezier naar het leven en voel ik mij veel beter en meer ontspannen. Ik ben erg blij dat ik deze stap naar Tjimke heb gemaakt"

Chris (49 jaar)

 

Fobieën

Heb ik een fobie?

Vertoon je een extreme angstreactie op de tandarts, injecties, vliegen, spinnen, braken, stikken of autorijden? Probeer je zoveel mogelijk de confrontatie met dit object of de situatie te vermijden? Heeft de angst een beperkende invloed op je leven? Heb je deze vragen met 'ja' kunnen beantwoorden, dan heb je een specifieke fobie hebt. 40% van de Nederlands heeft er weleens last van gehad, dus het komt heel vaak voor.

Onder de noemer specifieke fobie wordt een eindeloze reeks fobieën begrepen die betrekking kunnen hebben op alle mogelijke objecten en situaties:

  • dierfobieën (fobie voor honden, katten, spinnen, etc.);
  • fobieën voor de natuurlijke omgeving (fobie voor storm, bliksem, hoogtes, etc.);
  • bloed en letselfobieën (fobie voor injecties, medische ingrepen en verwondingen, etc.);
  • situationele fobieën (fobie voor tunnels, bruggen, nauwe ruimtes, vliegreizen, etc.) en
  • andersoortige fobieën (fobie voor braken, stikken, grote ruimtes, etc.).

Wanneer heb je er het meest last van?

Het blijkt dat de impact van de fobie het sterkst is als de stimulus:

Onvoorspelbaar is, zoals bij een onweerfobie

Niet kan worden vermeden: mensen met een slangenfobie hebben het meestal niet zo zwaar in Nederland omdat je slangen prima kunt vermijden, mensen met een slik of stikfobie kunnen dit niet vermijden

Leidt tot flauwvallen: mensen met een bloed of injectienaaldfobie kunnen als uitzonderlijke angstreactie daadwerkelijk flauwvallen

Een interne sensatie is, zoals bij een braakfobie, mensen voelen zich beroerd en misselijk

Of leidt tot schaamte of erge pijn, zoals een tandheelkundige behandeling.

Hoe ga ik je helpen met je fobie?

Ik behandel je met drie soorten interventies zijn op effectiviteit bij specifieke fobieën onderzocht: exposure in vivo, cognitieve therapie en EMDR. Exposure is de meest effectieve. Door de confrontatie aan te gaan (als je durft), leer je dat de ervaring absoluut meevalt en 'de ramp' niet optreedt. Met cognitieve therapie leer ik je te durven, door je opvattingen eens goed te onderzoeken en om te buigen in meer realistische verwachtingen. Fobische mensen overdrijven en overschatten het gevaar behoorlijk. EMDR is bedoelt als je een nare of traumatische ervaring hebt meegemaakt met bijvoorbeeld een hond of het onweer waar je zo fobisch voor bent geworden. Een fobie is heel goed te behandelen, dat is het goede nieuws. Ik zal je met overtuiging bijstaan in dit proces om stap voor stap weer te durven en te leren dat het zeker meevalt!

Psycholoog-tjimke werkte voorheen ook onder de websites www.psycholoog-lansingerland.nlwww.psycholoog-westland.nl en www.psychologie-zoetermeer.nl. Klanten uit het Westland in het algemeen, dus ook uit Lansingerland en Zoetermeer kunnen natuurlijk nog steeds terecht bij een van de locaties van Psycholoog Tjimke in Bergschenhoek of Hoek van Holland.

Bergschenhoek

Psycholoog Tjimke Bergschenhoek
Notaris Kruytstraat 36
2661 HP Bergschenhoek

Hoek van Holland

Psycholoog Tjimke Hoek van Holland
Rietdijkstraat 72 A
3151 HJ Hoek van Holland